In speelronde vijfentwintig van Schaakvereniging Zierikzee zette Martin Krijger een reuzen stap richting het kampioenschap door te winnen van verdedigend kampioen Sjaak Spiegels. Het gat tussen Krijger en Spiegels is nu honderd punten. Spiegels koos vol voor de aanval en speelde alles of niets. Krijger verdedigde bekwaam en kwam als winnaar uit de strijd. En toch is Krijger nog géén kampioen, want hij is namelijk nog niet verlost van nummer twee Aloys Kersten.

Het onderlinge verschil tussen Krijger en Kersten is slechts dertien punten. Een winstpartij is goed voor ongeveer vijftig punten en een remise vijfentwintig punten. Het kampioenschap zal op twee borden bestreden worden. Krijger zal Kees van den Nieuwendijk tegenover zich vinden terwijl Aloys Kersten de degens zal kruisen met Michel Melkert. Krijger kan genoeg hebben aan remise, maar is dan wel afhankelijk van het resultaat op het andere bord. En dát is een zenuwenstrijd. Vuurwerk en spanning liggen dus in het verschiet, want Kersten en Krijger moeten komende maandag eigenlijk gewoon allebei winnen.

 

Sjaak Spiegels – Martin Krijger 0 – 1

Met nog twee ronden te gaan moest Spiegels van Krijger winnen om zijn zicht op de titel niet uit het oog te verliezen. Daarom koos hij met de witte stukken voor de Grand Prix Attack, een alles of niets aanval, waarmee hij zijn tegenstander vier jaar geleden pijnlijk mee verraste.

Spiegels Vs Krijger  

Na de voorbereidende openingszetten opende Spiegels de aanval op de twaalfde zet met een pionoffer. Krijger echter had zijn les van destijds geleerd en vond de juiste verdediging. Hij versterkte zijn koningsstelling door de f-pion op te schuiven en opende het midden waarbij hij zijn pluspion behield. Spiegels bleef scherp spelen en offerde een paard voor een aanval maar dat sloeg niet door. Hoe gevaarlijk Spiegels is liet hij nog op het laatst nog zien.

Krijger  

Op de drieëndertigste zet kon Krijger, toen al ruim in het voordeel, een pion slaan met zijn dame of met zijn paard. Als dat met het paard zou zijn kon Spiegels alsnog winnen door mat in één. Maar Krijger sloeg met zijn dame en toen gaf Spiegels op.

Voor de partij: klik hier

 

Aloys Kersten - Mark van Rooten 1 – 0

Kersten speelde met de witte stukken tegen Van Rooten de Italiaanse opening. Wit kreeg al snel druk op de zwarte stelling. Zwart kon alleen met het opgeven van zijn pion op f7 enigszins onder de druk vandaan komen. In het middenspel zocht Van Rooten naar compensatie door de damevleugel te openen. Dit had echter het tegengestelde effect.

Van Rooten Vs Kersten  

Kersten kon de zwarte stelling binnendringen, ruilde de zware stukken en Van Rooten moest een tweede pion geven. Daarbij drong de witte koning ook nog de zwarte stelling binnen. Dat was het moment voor Van Rooten de strijd te staken.

 

Kees van den Nieuwendijk – Michel Melkert 1 – 0

Al na vijf zetten verdwenen de dames als eerste in het doosje. Melkert hield wel een geïsoleerde dubbel pion over, wat later in de partij funest bleek te zijn.

Nieuwendijk Vs Melkert  

Nadat na het middenspel ook de laatste torens van het bord dreigden te gaan, gaf Melkert op. De pionnen van Van den Nieuwendijke op de dame vleugel waren uiteindelijk niet te houden voor promotie.

 

Jac Weeland – Marnix den Boer 1 – 0

Eigelijk ging het best lekker voor Den Boer, met zwart, maar wachtte lang met rokeren. De dame werd opgejaagd door wit en zwart werd gedwongen hem op f6 te zetten. 

Den Boer Vs Weeland  

Wit kon met een penning een paard winnen en deed dat ook. Het spel was afgelopen voor zwart.

Voor de partij: klik hier

 

Marco Vieveen – Paul Greefhorst 0 – 1

Vieveen en Greefhorst hebben een zeer gezonde onderlinge rivaliteit. Ze willen beiden graag winnen, maar vooral van elkaar. Greefhorst bracht zichzelf al op de derde zet in problemen. Na 1. e4 - e5 2.Pf3..Pb6 3.Lc4 volgde 4.Pg5 met een vervelende dreiging op f6. Greefhorst dacht dit op te lossen met 4..d5, maar na 5.exd5..Pxd5 6.d3..Ph4 offerde Vieveen zijn paard met 7. Pxf7. Na 7 ..Kxf7 zou 7. Df3 met schaak volgen met een dubbelaanval op het paard op d5 terwijl het paard op h5 ook in gevaar zou kunnen komen.

Greefhorst Vs Vieveen  

Na lang denken verdedigde Paul dit met 7..Ke6. Het leverde hem een stukwinst op maar een stelling die verre van prettig was. Vieveen wilde met 8. Lg5 de verdediging van het paard op d5 onderuit halen, maar dit was een foutje omdat Paul na 8..Dxg5 een tempo kreeg met zijn dreiging van Dc1. Na Dxd5..Ke7 moest Vieveen eerst rokeren waarna Paul met Pxe4 de dreiging uit het spel wist te halen.

Greefhorst Wint Van Vieveen  

Met materieel voordeel maar een veel slechtere stelling voor Greefhorst met vastzittende stukken op koningsvleugel ontstond een eindspel waarin beide spelers mogelijkheden hadden, maar Vieveen blunderde op de zeventiende zet met a4, waarna hij zijn dame moest laten slaan om een mat te voorkomen. Zonder dame gaf Marco op.

 

Erik de Vrieze – Michiel Broere 0 – 1

De Vrieze ligt al weken op koers om voor het eerst in negen seizoenen boven zijn vader te finishen en kon vorige week rekentechnisch zelfs nog vierde eindigen. Maar dan moesten de resterende drie partijen wel gewonnen worden.  Vorige week had De Vrieze het tegen Krijger al uit handen laten glippen en zag die avond zijn vader dichterbij komen. Ook al leek het onderlinge gat tussen de De Vrieze's niet meer door zijn vader te overbruggen, er zijn na deze speelronde na een tweede nederlaag op rij nog 54 punten van die riante voorsprong over. Het zal een nipte aangelegenheid worden. En De Vrieze wil dit heuglijke feit ook weer niet vieren met drie opeenvolgende nederlagen. Deze speelronde werd dus het tweede verlies op rij, en ook het derde onderlinge duel werd een prooi voor Broere. Beiden speelden behalve de eer eigenlijk nergens meer voor en dat was terug te zien aan het spel. Een beetje op het nonchalante af en vooral slordig. De Vrieze legde wel erg veel risico in zijn spel, en ondanks dat Broere won, was ook hij niet foutloos. Maar omdat Broere tegenover het verliezen van drie pionnen een paar sterke oplossingen vond trok hij de partij naar zich toe. Een beetje beteuterd moest De Vrieze constateren dat hij met die drie gewonnen pionnen de rode loper voor Broere had uitgerold. Wit koos de overgave.

Voor de partij: klik hier

 

Floris van der Voorn – Pieter Jan van Strien 0 – 1

Van der Voorn, met wit, had een gedegen opening waarin Van Strien, met zwart, niet de beste zetten speelde. Hierdoor kwam de witte stelling veel beter uit de verf. Echter, bij het opschuiven van een pion naar e4 - om zo een doorbraak te forceren - viel het voordeel weer naar zwart. Alleen zwart deed niet de beste zetten en gaf zo dat voordeel weer uit handen. Een paar zetten later spande het er weer om, want wit zette een paard naar voren om een vork te dreigen, maar gaf zo wel weer het initiatief aan zwart.

Van Strien Vs Vd Voorn  

Wit zag wel een weg uit en zwart had een aantal zaken over het hoofd gezien waardoor wit sterk in het voordeel kwam. In het eindspel deed wit een verkeerde pionzet gevolgd door een blunder van zwart die gewoon een pion weggaf. Wel kon zwart hierdoor een vrijpion doorschuiven naar d3. Helaas voor wit blunderde hij door de koning richting de vrijpion te zetten waardoor deze op kon schuiven naar d2. Wit keek iets te snel en zette de toren op e1 als offerende verdediging. De zwarte dame marcheerde naar d3+, de koning moest terug naar g1 en dxe1=D# volgde met mat.

Voor de partij: klik hier

 

Frans Nijman - Laura Melkert 0 - 1

Door de ogen van Nijman:

De opening en het middenspel gingen nagenoeg gelijk op. Aan het begin van het eindspel had Nijman wel een kwaliteitsvoorsprong maar de zwarte dame en loper van Melkert hadden een gevaarlijkere positie op het speelbord.

L Melkert Vs Nijman  

Uit de analyse met Chess.com bleek dat Nijman nagenoeg achter elkaar twee verkeerde zetten speelde, waar Melkert heel goed gebruik van maakte. Melkert combineerde met dame en loper en speelde de witte koning op een prachtige manier mat in drie zetten. De felicitaties waren voor Melkert.

Door de ogen van Melkert:

Nijman (wit) en Melkert (zwart) mochten het voor het eerst deze competitie tegen elkaar opnemen. Het ging redelijk gelijk op, totdat Nijman op een gegeven moment voor kwam te staan met een toren waar Melkert nog een loper had. Hij zette hiermee aardig wat druk. Melkert kwam er op een of andere manier toch onderuit en wist Nijman uiteindelijk schaakmat te zetten.

Melkert Wint Van Nijman  

 

Peter de Vrieze – Fokko Baakman 1 – 0

De partij tussen De Vrieze met wit en Baakman met zwart was een fouten festival. Ging eerst De Vrieze in de fout met een verkeerde pion zet, wat hem twee pionnen en een stuk kostte, later in de partij ging Baakman in de fout door toch te rokeren en dat kostte hem twee stukken tegen een pion.

P De Vrieze Vs Baakman  

In het eindspel gingen beide spelers met ieder een dame en een toren, maar De Vrieze bovendien nog met een loper tegen drie pionnen verder de strijd aan waarbij al snel de drie pionnen vielen. Bovendien wilde de Vrieze de laatste fout niet maken want dat zou wel eens de partij gaan kosten. Zwart kon niets uitrichten want zijn koningsstelling stond onder hoge druk. De witte dame werd steeds sterker en zo kon Baakman niets anders doen dan de partij gewonnen geven.

 

 

 

Uitslagen van ronde 25 voor Senioren 2022-2023
WitspelerZwartspelerUitslag
Sjaak SpiegelsMartin Krijger0-1
Jac WeelandMarnix den Boer1-0
Kees vd NieuwendijkMichel Melkert1-0
Marco VieveenPaul Greefhorst0-1
Peter de VriezeFokko Baakman1-0
Aloys KerstenMark van Rooten1-0
Frans NijmanLaura Melkert0-1
Floris van der VoornPieter-Jan van Strien0-1
Arjan BomJohn van Dalsen0-1
Wessel BroziusJephte Lafour0-1
Erik de VriezeMichiel Broere0-1
Ben van der WestenOneven
Marianne BlindeNiet gespeeld buiten schuld
Patrick DonkersAfwezig zonder vergoeding
Dick DoeswijkAfwezig met vergoeding
Frans JansenAfwezig met vergoeding

 

 

 

Brozius Vs Lafour  

Blinde Vs Legemate  

Bom Vs Van Dalsen  

 

 

Ranglijst na ronde 25 voor Senioren 2022-2023
PlaatsVorige
week
SpelerWaardePuntenPlaats in ElogroepNieuwe
Elo
StartElo-13001300+1500+
12Aloys Kersten54842.49144611529
21Martin Krijger53841.00168211697
33Sjaak Spiegels52748.33170921681
44Mark van Rooten51722.00140621462
55Kees vd Nieuwendijk50709.16166631654
66Michel Melkert49622.00150041529
78Michiel Broere48617.50139131431
89Jac Weeland47601.00153151518
97Erik de Vrieze46587.50138241406
1010Marnix den Boer45546.00159761546
1111Fokko Baakman44539.66133951350
1212Peter de Vrieze43527.66146361443
1315Paul Greefhorst42466.50134271330
1413Marco Vieveen41461.49122411233
1514Floris van der Voorn40443.00140781376
1616Pieter-Jan van Strien39422.50136291390
1717Ben van der Westen38406.66125221255
1819Laura Melkert37396.00126431275
1920Jephte Lafour36377.16125141292
2018Frans Nijman35375.501318101300
2121Dick Doeswijk34333.66113651125
2222Frans Jansen33323.00128361219
2323Marianne Blinde32316.00121571184
2424John van Dalsen31313.00123681194
2525Wessel Brozius30244.00Startelo is nog niet vastgesteld.1046
2626Patrick Donkers29209.83117791137
2727Arjan Bom28112.00Startelo is nog niet vastgesteld.977