In speelronde tweeëntwintig van Schaakvereniging Zierikzee boekten Aloys Kersten en Michel Melkert ieder een zeer belangrijke overwinning op respectievelijk Sjaak Spiegels en Martin Krijger. Ook in deze speelronde: de derde editie van de Derby der Fransen. En net als de voorgaande twee werd ook deze een prooi voor Frans Nijman. Wessel Brozius is sinds dat hij dit kalenderjaar pas lid werd van onze vereniging nog ongeslagen, en wist nu te winnen van Dick Doeswijk. Geen half werk, want Doeswijk verloor in speelronde twaalf voor het laatst met wit. Voorzitter Fokko Baakman mocht weer een jeugdige schaker introduceren: Jasper Dhont. Welkom Jasper, en veel plezier binnen onze mooie vereniging!

ZSC, het combinatieachttal van Zierikzee en Scherpenisse, speelde afgelopen zaterdag zijn laatste match van het seizoen, in Tilburg tegen De Drie Torens. Gehandicapt door een ontbrekende speler waren de vooruitzichten al niet best en dat zette zich tijdens de match door. Alleen Dig de Graaf en Sjaak Spiegels scoorden met remise, de anderen verloren. ZSC eindigt als gedeeld derde maar op bordpunten als vijfde. Het volledige verslag van Dig de Graaf is te lezen verderop in dit verslag.

De strijd om het kampioenschap lijkt wederom een meeslepend gevecht te gaan worden. Waren er eind vorig seizoen drie schakers in de race, dit seizoen lijken dat er zelfs vijf! Kersten won twee weken geleden met zwart van Kees van den Nieuwendijk en wist daarmee zelf aan te haken en Van den Nieuwendijk in de wachtkamer te zetten. Nu won Kersten, wederom met zwart, van verdedigend kampioen Spiegels. Kersten en Spiegels staan nu op eenentwintig punten verwijderd van de troon. Melkert boekte een razend knappe winst op Krijger en bracht het onderlinge verschil daarmee terug tot negenenzeventig punten. Van den Nieuwendijk zit met bijna honderd punten achterstand op Krijger misschien nog steeds in de wachtkamer, maar lijkt met winst op Broere klaar om daaruit komen voor een nieuwe eindsprint.

Er zijn nog vier speelronden te gaan waarbij in de top van de ranglijst een overwinning goed is voor rond de vijftig punten. Een waanzinnige ontknoping licht op de loer, de bovenste vijf schakers hebben nog alles om voor te strijden.

 

Michel Melkert – Martin Krijger 1 – 0

Melkert kwam met de witte stukken iets beter uit de opening dan Krijger. De zwarte stelling had last van ruimtegebrek en wit voerde de druk steeds verder op.

Melkert Vs Krijger

De witte e-pion marcheerde op waarna zwart niet helemaal goed antwoordde. Twee zetten later had wit zijn voordeel kunnen vergroten door die pion nog verder op te schuiven maar hij koos voor een defensievere zet waarop zwart het evenwicht kon herstellen.

Melkert Vs Krijger Bord

Na enig afruilen kreeg zwart ruimte en zelfs een iets betere stelling. Krijger wilde voor de winst gaan en nam risico. Dit was niet goed en dat kostte hem een paard. Wel kreeg de witte koning heel wat schaakjes te verduren.

Krijger Vs Melkert

Toevallig kreeg zwart nog een kans op eeuwig schaak, maar hij zag het niet en gaf op zet negenenveertig op.

Voor de partij: klik hier

 

Sjaak Spiegels - Aloys Kersten 0 - 1

In een Italiaanse opening kreeg Spiegels met wit al snel een goede stelling tegen Kersten. Met zijn vierde zet beging Kersten een onnauwkeurigheid die hem een pion kostte, zonder enige compensatie van een actieve stelling.

Aloys Vs Spiegels

Spiegels wist dit voordeel te behouden tot aan het eindspel met beide twee torens. Kersten gaf nog een pion op om zijn torens te activeren. Spiegels wist de torens af te ruilen.

Spiegels Vs Kersten

Echter dat kostte wel een pion en de koning van Kersten drong wel de witte stelling binnen. Spiegels kon afwikkelen naar een remisestand, maar wilde toch nog wat forceren. Dat pakte voor hem verkeerd uit.

Spiegels Vs Kersten Bord

Het resterende pionneneindspel werd door Kersten met winst afgerond, omdat hij de verste vrijpion had.

 

Kees van den Nieuwendijk – Michiel Broere 1 – 0

Een d4-d6 opening waarbij in het middenspel de meeste stukken van het bord verdwenen. De met wit spelende Van den Nieuwendijk zette zijn stukken steeds op de betere velden terwijl Broere, met de zwarte stukken, het juist andersom deed. Met f4 opende wit de aanval op de koningsstelling van zwart en dacht de beslissende zet te hebben. Wit zag echter niet dat hij schaak stond.

Nieuwendijk Vs Broere

Zwart zag het wel en dus moest wit zijn zet terugnemen en het schaak opheffen. Daarbij kwam één minuut extra voor zwart. Snel daarna deed zwart een verkeerde zet. Broere dacht dat hij een pion ging winnen. Echter wit kon mat in drie afdwingen door schaak te geven met de toren op de achterste rij. Zwart kon nog zijn toren, en daarna zijn dame er tussen zetten, maar uiteindelijk was het toch mat. Broere gaf op.

 

Pieter-Jan van Strien – Marianne Blinde 1 – 0

De partij ging aardig gelijk op, met onnauwkeurigheden over en weer.

Blinde

Op een fout van Blinde kon Van Strien een aantal stukken ruilen en wist de verdediging van zwart te verzwakken. Toen zwart een aantal pionnen buit wist te maken kwam het einde in zicht.

Van Strien Vs Blinde

Zwart sloeg een pion niet maar probeerde krampachtig vier vrije pionnen tegen te houden. Dit lukte niet, de pionnen schoven steeds verder naar de overkant. Zwart gaf na een aantal aanvalspogingen op.

 

Arjan Bom - Jasper Dhont 1 - 0

Dhont mocht het bij zijn debuut opnemen tegen Bom.

Bom Vs Dhont

Laatstgenoemde hoopte zijn eerste winstpartij in speelronde zeventien een vervolg te geven. En dat lukte!

 

Frans Nijman – Frans Jansen 1 – 0

Een blind paard? Het zwarte paard naar h5, als introductie van een aanval van Jansen (met zwart) op de witte koning van Nijman na rokade en voorbereiding van de lange rokade van zwart, was een blunder. Wat veroorzaakt zo iets? ER was tijd genoeg, wit's paard naar h2 was een bekend ezelspaadje ter verdediging van het koningsfort.

Nijman Vs Jansen

Het zwarte paard miste de witte dame, een blind paard dus! Het storte met zijn ruiter in het zwaard van de witte dame! De les was duidelijk: Niet op een dame letten is het noodlot tarten, óók voor een zwart paard.

 

Erik de Vrieze – Fokko Baakman 1 – 0

Er is voor De Vrieze geen tegenstander van gelijkwaardige rating binnen de vereniging waartegen De Vrieze zo slecht weet te presteren binnen de interne competitie. Van de voorgaande negen partijen won De Vrieze er maar twee, won Baakman er vier en was het drie keer in evenwicht. De eerdere ontmoeting dit seizoen eindigde in remise, een resultaat waar beide schakers eigenlijk niets aan hebben om bij de eerste tien te eindigen.

E De Vrieze Vs Baakman

Het werd uiteindelijk een spannend en boeiend gevecht, zo spannend dat Baakman even compleet van slag was toen De Vrieze zijn dame liet slaan, en deze na een aftrekschaak weer terug veroverde en daarmee een pion had buitgemaakt en er nu twee meer had. Een hevig geschrokken Baakman wilde opgeven, maar met een nieuw biertje vervolgde hij de strijd. Wat later maakte De Vrieze een toren buit in ruil voor een loper. Nadat Baakman een paard weg gaf kon De Vrieze de punten bijschrijven.

Voor de partij: klik hier

 

Laura Melkert – Paul Greefhorst 0 – 1

Greefhorst kwam met zwart goed uit de opening. Door al vroeg met de dame te spelen wist hij een pion voor te komen. Melkert dacht die terug te winnen door na een lange rokade van zwart met de loper te slaan op a7, maar na b6 stond deze loper opgesloten.

Greefhorst Vs Melkert

Wit wist echter met loper a6 de boel te redden en na een ingewikkelde afruil met een matdreiging voor zwart kon wit het drukverlies compenseren en met nog steeds en pion voorsprong voor zwart kon het eindspel beginnen. In de negenentwintigste zet offerde wit haar loper, maar waarom bleef onduidelijk. Zwart nam de loper en met een stuk en twee pionnen voor was het verder een kwestie van uitspelen totdat wit mat kwam te staan.

Voor de partij: klik hier

 

Marnix den Boer – Peter de Vrieze 1 – 0

Het was een offday voor De Vrieze. Het werd een Siciliaanse opening. Wit ruilde de dames waardoor zwart hem terug moest nemen met de koning waardoor hij niet meer kon rokeren.

Den Boer Vs De Vrieze

Even later kwam er een vork met het paard voor een toren en twee pionnen waardoor de witte koningstelling helemaal open lag. Zwart gaf op.

Voor de partij: klik hier

 

Floris van der Voorn – Marco Vieveen 0 – 1

De vorige twee ontmoetingen dit seizoen waren een prooi voor Van der Voorn. Maar Vieveen schaakt deze tweede seizoenshelft sterker dan de eerste (drie om vijf verloren partijen) en zette deze statistiek kracht bij in deze derde krachtmeting.

Vd Voorn Vs Vieveen

Gesteund door de dame drong een toren van Vieveen door op de achterste rij met schaak. Van der Voorn kon er niets tegen doen.

 

Dick Doeswijk – Wessel Brozius 0 – 1

De met wit spelende Doeswijk had een opvallende statistiek door de vorige acht speelronden zijn partijen met wit te winnen en met zwart te verliezen. Deze statistiek kwam door toedoen van Brozius ten einde.

Doeswijk Vs Brozius

Brozius is begin dit kalenderjaar lid geworden van onze vereniging, en is met dit resultaat nog steeds ongeslagen. En dan ook nog de witte Doeswijk-code kraken, een knappe prestatie!

 

Uitslagen van ronde 22 voor Senioren 2022-2023
WitspelerZwartspelerUitslag
Michel MelkertMartin Krijger1-0
Laura MelkertPaul Greefhorst0-1
Marnix den BoerPeter de Vrieze1-0
Erik de VriezeFokko Baakman1-0
Frans NijmanFrans Jansen1-0
Pieter-Jan van StrienMarianne Blinde1-0
Floris van der VoornMarco Vieveen0-1
John van DalsenPatrick Donkers1-0
Kees vd NieuwendijkMichiel Broere1-0
Sjaak SpiegelsAloys Kersten0-1
Dick DoeswijkWessel Brozius0-1
Arjan BomNiet gespeeld buiten schuld
Ben van der WestenAfwezig zonder vergoeding
Jephte LafourAfwezig zonder vergoeding
Mark van RootenAfwezig met vergoeding
Jac WeelandAfwezig met vergoeding

 

Donkers Vs Van Dalsen

Groenevelt Vs Holtkamp

 

Ranglijst na ronde 22 voor Senioren 2022-2023
PlaatsVorige
week
SpelerWaardePuntenPlaats in ElogroepNieuwe
Elo
StartElo-13001300+1500+
11Martin Krijger54717.00168211690
23Aloys Kersten53712.00144611514
32Sjaak Spiegels52698.66170921693
46Michel Melkert51624.00150031544
54Mark van Rooten50620.00140621446
65Kees vd Nieuwendijk49615.83166641650
78Marnix den Boer48548.66159751571
89Erik de Vrieze47542.50138231410
97Michiel Broere46521.00139141419
1010Jac Weeland45510.00153161515
1111Fokko Baakman44448.66133951340
1212Peter de Vrieze43443.66146361439
1313Marco Vieveen42441.99122411244
1416Paul Greefhorst41405.00134271329
1514Ben van der Westen40380.00125221264
1615Floris van der Voorn39369.00140781373
1719Pieter-Jan van Strien38362.50136291383
1817Laura Melkert37360.00126431267
1918Jephte Lafour36347.16125141289
2020Frans Nijman35343.501318101309
2121Frans Jansen34283.33128351230
2222Marianne Blinde33281.83121561193
2323Dick Doeswijk32270.66113671116
2424John van Dalsen31265.00123681196
2526Wessel Brozius30188.66Startelo is nog niet vastgesteld.1038
2625Patrick Donkers29187.00117791132
2727Arjan Bom2893.33Startelo is nog niet vastgesteld.985

 

De Drie Torens 2 – ZSC 7 – 1 (tekst Dig de Graaf)

In de negende en laatste ronde van klasse 4G ging het bij Zie Scherpe Combinatie eigenlijk nergens meer om behalve de eer. Het combinatie team van Denk en Zet en Zierikzee heeft een goed seizoen gehad met een plek in de subtop. Bij tegenstander De Drie Torens 2 uit Tilburg was dit wel anders want zij zaten in degradatiegevaar en moesten vol aan de bak om zich veilig te stellen.

Het begin van de wedstrijd was exemplarisch voor het verloop van de middag want ZSC begon gelijk met een reglementaire nul omdat Olaf van der Sloot niet op kwam dagen. Hij dacht zich afgemeld te hebben maar dit bericht was niet bij de teamleider aangekomen. Kees van den Nieuwendijk zit momenteel in een dipje want hij verloor wederom nadat hij zijn pion in de penning liet staan. In plaats van de pion op te geven offerde hij zijn loper voor twee pionnen maar kon hierdoor te stelling niet houden.

Martin Krijger had al sinds de tweede ronde niet meer meegespeeld maar gaf weer acte de présence in de laatste ronde. Na de opening bleef hij op het 6 e bord opgezadeld met een hangende pion op d7 en zijn Tilburgse opponent kwam positioneel veel beter te staan. Die buitte dat bekwaam uit door een mooi paardoffer op f6 met ondekbaar mat tot gevolg. Op het 8ste bord had Michel Melkert (foto onder) tot in het middenspel prima spel totdat hij een torenafruildeed waarbij hij zijn andere toren ongedekt liet staan en verloor.

Michel In Tilburg

Na een 4-0 tussenstand leek een gelijkspel ver weg gezien de stand op de overige vier borden. Sjaak Spiegels had op het 5de bord een gezonde stelling gekregen tegen een defensief spelende tegenstander. Hij kon de winnende voortzetting echter niet vinden en accepteerde het remise-aanbod. Op het hoogste bord leek er bij Rick van der Pluijm na een Siciliaanse verdediging niets aan de hand totdat hij een onjuist stukoffer deed. Hij kreeg hier wel drie pionnen voor terug maar toen hij er nog een tweede stuk tegenaan gooide was het gedaan nadat hij het beslissende mat niet kon geven.

Op het 3de bord werd bij Dig de Graaf na een Caro-kann het evenwicht niet echt verbroken ondanks een misrekening van de ZSC-er. Het remise-aanbod werd, mede gezien de tussenstand, dan ook door hem geaccepteerd. Joost van Eenennaam was toen op het 2de bord nog als enige aan het werk om de remise veilig te stellen. In het middenspel had hij een minder goede zet gedaan waardoor zijn opponent de druk kon opvoeren op de damevleugel. Toen daar twee vrijpionnen werden gecreëerd moest de Scherpenissenaar de felicitaties overbrengen, waardoor een fors verlies van 7-1 de boeken in ging.

ZSC is na dit verlies op een gedeeld 3de plaats geëindigd maar op basis van het lager aantal bordpunten op de 5de plaats. De meeste punten werden dit seizoen behaald door Rick van der Pluijm en Dig de Graaf die beide 6 punten vergaarden. Joost van Eenennaam, Sjaak Spiegels en Michel Melkert behaalden ieder 4 punten. Dit jaar zijn er maar liefst drie teams gedegradeerd namelijk Middelburg, Souburg en Baronie 2 uit Breda. De Pion uit Roosendaal promoveert weer terug naar de 3de klasse.