Na de veertiende ronde in de Zierikzeese schaakcompetitie is er weer een andere lijstaanvoerder. Martin Krijger slaagde erin van Sjaak Spiegels te winnen en ging hem nipt voorbij. Nummer drie blijft de ijzersterk spelende Peter de Vrieze die dit seizoen alleen nog maar verloor van Hans Aangeenbrug en Sjaak Spiegels.

Martin Krijger beantwoordde de openingszet van witspeler Sjaak Spiegels met De Draak. Een belangrijk stuk in deze opening is de zwarte loper op g7. Zo ook nu. De loper belandde op de zesde zet op zijn plek en bleef daar de hele partij staan maar was wel beslissend voor de uitslag ervan door zijn invloed over de lange zwarte diagonaal. Door een overbodige koningszet van Spiegels kreeg de zwarte aanval vaart en konden alle stukken van Krijger op de vijandelijke koningsstelling gericht worden. De witte pionnenstelling viel uiteen en met matdreigingen via de zwarte velden, op afstand gecontroleerd door de drakenloper, werd de witte koning tot overgave gedwongen.

De slag om Renesse. Dorpsgenoten Jan Heiligers en Frans Nijman gingen elkaar stevig te lijf waarbij Heiligers eerst de winnaar leek te worden. Met flink voordeel ging hij het middenspel in maar Nijman, voortdurend loerend op kansjes, kreeg zijn zin. Met een fraaie combinatie veroverde hij het verloren gegane materiaal terug, met nog wat bonus erbij. In het eindspel gaf Heiligers op.

Marnix den Boer beantwoordde de Pirc van Hans Aangeenbrug met de hoofdvariant maar maakte op de elfde zet een foutje door met zijn dame op b5 te slaan. Aangeenbrug veroverde hierop de belangrijke centrumpion op e4 en kwam in een gewonnen eindspel terecht wat hem geen problemen meer opleverde.

Ben Snethorst ging de koningsstelling van Peter de Vrieze te lijf met zijn dame en twee paarden. De Vrieze, wel gewend met de edele hoefdieren om te gaan, zette zijn koning een stapje opzij en ruilde de dames en een toren. Toen waren de paarden zonder begeleiding en machteloos. Na nog enkele zetten tekenden beide heren de vrede.

In de lange partij tussen Eric Bouman en Pieter-Jan van Strien behaalde eerstgenoemde met wit op de 15e zet een flink voordeel dat hij drie zetten later alweer verspeelde. Na nog eens vier zetten behaalde Bouman zijn definitieve voordeel met een paardvork wat hij echter pas na 52 zetten om kon zetten in winst.

Piet de Vreede-Erik de Vrieze 1-0 Een zwartspeler, die vanuit de opening fel van leer trok. Hiermee trachtte hij een sterk centrum op te bouwen, wat echter -doordat hij begon af te ruilen, steeds aan kracht inboette.Integendeel, het was wit die met drie pionnen op de c, d en e-lijnen kon kiezen hoe hij een beslissende aanval wilde doorzetten. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek wit definitief in het voordeel.

Fokko Baakman won na de opening een pion tegen Wim van de Waarsenburg en kon die voorsprong later na een aftrekschaakje nog eens uitbreiden wat hem de winst opleverde.

In zijn debuutroman "Stikmat door 't Mallegat " gebruikt Dick Doeswijk het schaakspel meermalen als metafoor voor echt recherchewerk en wordt de boef pas gepakt op de laatste bladzijde. Het omgekeerde is ook waar: Als je tegen Dick Doeswijk schaakt, zoals Frans Jansen ( met wit ) gisteravond, heb je pas gewonnen als zwart letterlijk geen zet meer kan doen, want zolang Doeswijk nog een gaatje ziet, onderwijl met een glimlachje minzaam opmerkt; "wil je wat drinken ...,? Het ziet er nu wel erg donker voor me uit, niet ?”. De koning van Doeswijk was totaal ingesloten, zijn stelling hopeloos. Jansen ontspant zichtbaar en denkt " Voormekaar ff inpakken " .....Tja , dan is Dick op z'n gevaarlijkst en start de zwartspeler een dodelijke tegenaanval op de tot dan toe onbedreigde witte koning ...! Twintig zetten late haalt een wit pionnetje de achterste rij en wint Jansen toch nog…