Op zaterdag 25 april vond de gezamenlijke slotronde van de zaterdagcompetitie voor zowel de hoofd- als promotieklasse onder auspiciën van de Zeeuwse Schaakbond plaats. Plaats van handeling was het WoonZorgComplex in Scherpenisse, dat sinds enkele weken nu officieel “De Sassegrave” heet.

Voor de meeste teams een vrij decentrale locatie voor deze centrale ronde, maar voor de leden van de organiserende vereniging Denk en Zet is het uiteraard net zo ver rijden de andere kant op (vorig seizoen was de slotronde namelijk in Sas van Gent). Verder is deze reistijd een mooi opwarmertje c.q. nog maar het begin voor het Zeeuws-Vlaamse team dat nu landelijk mag gaan spelen;-) Laat onverlet dat het natuurlijk wel fijn is dat een uitwedstrijd tegen Middelburg in de eigen achtertuin gespeeld kan worden!

Het is inmiddels al weer de derde keer in het prille bestaan van dit WoonZorgComplex dat er gebruik van wordt gemaakt voor schaakactiviteiten en wederom bleek dat De Sassegrave zich hier bij uitstek voor leent: hoewel er 72 schakers in actie waren kon je tijdens de speeluren een speld horen vallen in de gymzaal (of een pijnkreet horen bij het iets te enthousiast naar het bord lopen met een beker vol koffie/thee). Gebruik van het “omgelegde” looppad naar de bar in plaats van het meest directe pad, het vrijhouden van de omgeving van dit looppad, alsmede het gebruik van koffiebekers en roerhoutjes (niet zijnde schaakstukken) in plaats van koffiekopjes en schoteltjes en lepeltjes was mede debet aan deze stilte (en natuurlijk de medewerking van de schakers zelf en de niet buitenspelende jeugd van Scherpenisse alsmede dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van 36 tikkende houten klokken (nostalgie is niet voor iedereen nostalgie). Genoeg lof over de organisatie! (iemand moet het toch zeggen, want zoals het gezegde luidt “je wordt eerder door een strontkar overreden dan door een (gouden) koets”).

Maar zonder gekheid, zoveel mogelijk stilte was wel gewenst, want het ging toch echt nog wel ergens om. In de promotieklasse maakten SVWZV en Goes 2 beiden nog kans op de titel en de directe promotie naar de hoofdklasse, in de hoofdklasse maakten HWP 4 en Landau 2 in een onderling duel uit wie er met het kampioenschap en de promotie naar de landelijke competitie ging lopen. Ook moest nog duidelijk worden of Middelburg of DZD veroordeeld zou worden voor het spelen van een promotie/degradatiewedstrijd met de nummer twee van de promotieklasse. Dit bleek allemaal toch de nodige spanning op te leveren. Dit valt te lezen in sommige verslagen op de overige sites, maar om een letterlijk bruggetje te maken naar de figuurlijke genoemde strontkar en met het risico van het overschrijden van de grenzen van de journalistieke vrijheid: dit was ook regelmatig te horen en te ruiken op het toilet. Enfin, zoals een journalist betaamt worden hier alleen maar de feiten opgesomd.

Stond er dan niets meer op het spel voor Zie Scherpe Combinatie (want daar gaat dit verslag eigenlijk over)? Jawel hoor, ZSC kon nog op het podium terecht komen, alsmede speelde ze een rol in de “strijd” tussen DZD en Middelburg om niet als laatste te eindigen. ZSC bleek zich – net als Souburg 2 overigens tegen DZD - prima van haar sportieve taak te kwijten en versloeg Middelburg met 5-3.

Het verslag

Olaf van der Sloot was aan het eerste bord het eerste klaar met remise als logische uitkomst. Waarom logisch? Zowel het stabiele spel van van der Sloot als dat van tegenstander Johan de Wolf kennende moe(s)t het raar lopen willen deze ontmoetingen niet in een remise eindigen. Een ingecalculeerd halfje dus. Met 5,5 uit 9 tegen sterke tegenstand heeft van der Sloot een goed seizoen gedraaid.

Hopelijk blijft hij komend seizoen bij ZSC (aangezien SVWZV in beginsel komend seizoen ook weer in de hoofdklasse speelt). Gelukkig is er al een mondelinge toezegging ontlokt…

Arend Bandsma trof aan het zesde bord Joost Kerssemakers. Zonder dat beiden ooit echt in problemen kwamen werd er remiste overeengekomen. Met zes remises (en één winstpartij) is Bandsma remisekoning van ZSC geworden.

Joost van Eenennaam toont zich dit seizoen een waardig invaller voor ZSC. Ook nu bewees hij het team weer een grote dienst door op het achtste bord de veel hoger gerate Ronald Lauer te verschalken. In het late middenspel wist hij via een paardvork voordeel te verkrijgen en aldus de partij te winnen. Overigens is het woord ‘invaller’ eigenlijk niet eens van toepassing gezien dat van Eenennaam gewoon vijf partijen heeft gespeeld voor ZSC. Met de 2,5 punt die hij hierin vergaarde is hij topscoorder qua elowinst (‘W-We’). Een prima prestatie!

Rick van de Breevaart speelde op het vijfde bord tegen Marcel Nellen. Na een pion te zijn voorgekomen in het middenspel leek voor de omzittenden opeens dat er wat aan gebeuren was op dat bord. Er werd opeens van beide kanten snel gezet en de klok werd keer op keer snel achter elkaar door beiden ingedrukt, terwijl van echte tijdnood er nog geen sprake was (hoewel van de Breevaart toch wel zeeën van tijd voor stond). Van de Breevaart dacht mat achter de paaltjes te kunnen bewerkstelligen, maar Nellen kon zijn dame er nog tussen plaatsen, waardoor Nellen de pion achterstand terug kon pakken. Het toreneindspel wat resteerde was echter zo voordelig voor van de Breevaart, dat mede gezien de positie van de zwarte koning hij een aantal pionnen on voorkomen wat dodelijk was. Door deze overwinning een comfortabele voorsprong van 3-1 voor ZSC. Met zes uit tien is van de Breevaart de enige speler die alle partijen heeft meegespeeld en daaruit de hoogste absolute score wist te halen voor ZSC.

Hans Aangeenbrug trof op het derde bord Maarten Westerweele. Aangeenbrug overzag pionverlies, maar wist toch nog zijn rug te rechten en een remise uit het vuur te slepen. Aangeenbrug heeft zich na een (qua resultaat) moeilijk begin van het seizoen de tweede seizoenshelft goed weten te herpakken en aldus toch nog vier punten weten te bemachtigen. Zeker geen slecht resultaat aangezien Aangeenbrug net als van der Sloot nagenoeg altijd op de topborden speelde.

Invaller Ben Snethorst speelde op het zevende bord tegen Alex Jonkheer. Nadat beide heren de tijdnoodfase hadden overleefd en de veertig zetten hadden bereikt leek er weinig aan de hand. Snethorst lette even niet op en de sluwe vos Jonkheer sloeg meteen toe. Snethorst heeft als invaller toch 50% score weten te behalen. Hierbij ook gelijk dank aan de overige invallers Kees Bimmel, Peter de Vrieze, Ibrahim Bajramovic en Dig de Graaf voor hun afgestane tijd en inzet.

Bij de stand van 3,5-2,5 voor ZSC wist Sebastiaan Koedoot tegen Paul Koster op het vierde bord de teamwinst na 54 zetten en ruim vier uur spelen veilig te stellen. Na met tijdsachterstand te zijn begonnen, omdat er op de schaakzolder nog een extra setje stukken moest worden opgehaald ten behoeve van de behoeftige mede-schaker, kwam Koedoot al snel in positioneel voordeel. Hij gaf Koster niet de kans om tegenspel te ontwikkelen en haalde degelijk het punt binnen, waarna op dat moment de plaatsen drie tot en met zes in de hoofdklasse vast stonden. Is Bandsma de remisekoning van afgelopen seizoen, dan is Koedoot de alles-of-niets-koning (misschien dus toch in aanmerking komend voor een lintje? ;-) van afgelopen seizoen. Geen enkele remise stond hij af dan wel wist hij te bereiken. Mede debet door af en toe een small oversight (lees: blunder), maar ook door het niet willen verzanden in ‘saaie stellingen’. Deze wie-niet-waagt-wie-niet-wint instelling leverde ZSC vijf bordpunten op.

De langste partij van alle 36 partijen werd gespeeld door interim-teamleider Sjaak Spiegels op het tweede bord tegen Hamayoon Afzali.In een taaie partij bleef de stelling gesloten en kwam het aan op tactisch manoeuvreren met de stukken. Het lukte Afzali om een koningsaanval op te zetten die niet afdoende gepareerd kon worden door Spiegels. Dit leverde wit een pluspion op.Om toch nog tegenspel te krijgen besloot Spiegels een aanval te plaatsen op de damevleugel. Zwart kon deze aanval stoppen maar er ontstond wel een gespannen situatie. De zwarte pion die promotie moest voorkomen stond op een wit veld en dat was ook de kleur van de overgebleven zwarte loper. Omdat op dat moment de teamwedstrijd nog niet beslist was vochten beide speler door. Wit won nog een pion maar toen speelde zwart een schijnoffer van de loper, wat uiteindelijk een pion terug opleverde. Afzali probeerde de zwarte koning met dame en paard mat te krijgen, maar hoewel zwart steeds langs de afgrond ging bleef hij overeind. Ondertussen was de teamwedstrijd in het voordeel van ZSC beslist (en was ook de kampioenswedstrijd tussen Landau 2 en HWP 4 afgelopen in het voordeel van Landau 2. Wit probeerde tot een afwikkeling te komen: hierop dreigde zwart een pion te winnen wat alleen door zetherhaling te voorkomen was. Dus besloten beide spelers tot remise. Spiegels is met 4,5 uit 7 de procentuele topscoorder van ZSC geweest afgelopen seizoen.

Aan het einde van deze enerverende zaterdagmiddag bleek dat in de hoofdklasse voor de verandering weer eens de gemiddeld lager gerate teams wonnen (business as usual) en dat inderdaad altijd alles kan gebeuren: wie had een aantal ronden geleden nog gedacht dat HWP 4 geen kampioen zou worden? Conform de kwinkslag in de openingsspeech kan er aan de oorsprong van de naam “De Sassegrave” (voormalig lokaal riviertje en voormalige lokale landbouwschool) inderdaad nog een andere betekenis aan worden toegevoegd…

Zie Scherpe Combinatie feliciteert Landau 2 en SVWZV met hun kampioenschappen. Na een spannend seizoen, welke letterlijk “anybody’s game” was eindigt Zie Scherpe Combinatie met 11 wedstijdpunten en 41,5 bordpunten op de vierde plaats net naast het podium, maar met slechts één wedstrijdpunt achter de gehele top drie, welke allemaal 12 wedstrijdpunten vergaarden. Ook zonder podiumplaats dankt ZSC haar spelers voor de input aan afgelopen seizoen. Naast de hiervoor al vermelde statistiekjes omtrent de in de laatste teamwedstrijd opgestelde acht spelers, staan hieronder ook de prestaties van de overige spelers welke voor ZSC gespeeld hebben in het seizoen 2014/2015.

Nog een speciale vermelding voor basisspelers Bart Hertog en (teamleider) Martin Krijger, welke beiden ook minimaal 50% wisten te scoren (en ELO-punten te vergaren) en een belangrijke inbreng hadden in het eindresultaat.

Hopelijk wordt komend seizoen weer net zo spannend als afgelopen seizoen!

De uitslag

Middelburg 1 1782 ZSC 1707 3 5
1. Johan de Wolf 2009 Olaf van der Sloot 1937 ½ ½
2. Hamayoon Afzali 2129 Sjaak Spiegels 1777 ½ ½
3. Maarten Westerweele 1787 Hans Aangeenbrug 1878 ½ ½
4. Paul Koster 1797 Sebastiaan Koedoot 1746 0 1
5. Marcel Nellen 1659 Rick van de Breevaart 1740 0 1
6. Joost Kerssemakers 1648 Arend Bandsma 1713 ½ ½
7. Alex Jonkheer 1505 Ben Snethorst 1527 1 0
8. Ronald Lauer 1720 Joost van Eenennaam 1334 0 1

Per speler

Zie Scherpe CombinatieRating 1/8/14 1 2 3 4 5 67 8 9 10WedstrijdenScore %Score Bord TPR W-We
1. Olaf van der Sloot 1917 0 1 ½ 1 ½ 1 0 1 - ½ 9 61,11% 1.8 2008 +1.132
2. Hans Aangeenbrug 1918 0 ½ 0 0 ½ 1 - ½ 1 ½ 9 4 44,44% 1.8 1808 -1.306
3. Dig de Graaf 1865 0 - - - - - - - - - 1 0 0,00% 2 1706 -0.407
4. Sebastiaan Koedoot 1762 1 1 0 - 0 0 1 1 0 1 9 5 55,56% 3.6 1861 +1.207
5. Sjaak Spiegels 1783 0 1 1 0 - 1 - 1 - ½ 7 64,29% 3.7 1910 +1.186
6. Martin Krijger 1723 0 0 1 ½ 1 1 0 0 1 - 9 50,00% 5 1751 +0.320
7. Rick van de Breevaart 1757 ½ 1 1 0 0 1 ½ 0 1 1 10 6 60,00% 5.3 1800 +0.644
8. Arend Bandsma 1750 - 0 0 1 ½ ½ ½ ½ ½ ½ 9 4 44,44% 5.3 1649 -1.156
9. Ben Snethorst 1350 - - - - 1 - - - - 0 2 1 50,00% 7 1460 +0.300
10. Kees Bimmel 1474 - - - - - - 1 - - - 1 1 100,00% 7 1707 +0.612
11. Bart Hertog 1677 ½ 1 1 1 - 0 0 - - - 6 58,33% 7 1764 +0.689
12. Joost van Eenennaam 1241 - - - - 0 - 1 ½ 0 1 5 50,00% 7.8 1619 +1.958
13. Peter de Vrieze 1458 - - - - - - - - 0 - 1 0 0,00% 8 1276 -0.471
14. Ibrahim Bajramovic 1516 - - - 0 - - - - - - 1 0 0,00% 8 1357 -0.407