Bas van de Graaf had zich terdege voorbereid op de partij tegen Hans Aangeenbrug. Hij had de Pirc, het favoriete systeem van zijn belager nauwkeurig bestudeerd en een vrij onbekende zijvariant gevonden. Tot zijn vreugde kwam dit spel inderdaad op het bord en Aangeenbrug kwam met een verkeerd antwoord op een centrumprobleem. Van de Graaf buitte zijn aanvankelijk kleine voordeel goed uit en bereikte een eindspel met twee pionnen meer. Aangeenbrug testte de theoretische kennis van de witspeler nog uitgebreid, maar deze liet zich niet van de wijs brengen en haalde geroutineerd het volle punt binnen.

Kedem Gutkind moest winnen om nog kans te houden op de titiel. Vreemd genoeg beantwoordde hij de opening van Sjaak Spiegels met een variant die als tamelijk tam bekend staat. Maar gaande het spel zette hij het centrum van Spiegels steeds meer onder druk, waarbij vooral zijn loper op a6 een hoofdrol vervulde door de vijandelijke dame en toren in zijn greep te houden. Spiegels probeerde van alles, maar verloor uiteindelijk teveel materiaal en daarmee de partij.

Kees Bimmel kwam tegen Martin krijger in een voor hem onbekende variant van de Alapin terecht en verloor een pion. Helaas voor hem had hij ook een mindere stelling en kon laat in het middenspel opgeven toen hij nog meer materiaal ging verliezen.

De eerste bord spelers van het C-team en het D-team troffen elkaar Zij spelen in de Zeeuwse Schaakbond allebei in de derde klasse waarbij het D-team 2 plaatsen hoger op de ranglijst staat. Misschien een reden voor wat extra rivaliteit onderling?

Piet de Vreede (Zierikzee-D) koos voor een rustige Schotse opening waar Fokko Baakman wel raad mee wist. Toen beide spelers elkaar hadden opgescheept met een lelijke dubbelpion en de koningen kort gerokeerd hadden, speelde De Vreede zijn zwarte loper naar g5 zodat het zwarte paard op f6 gepend kwam te staan.

Daar had Baakman geen trek in en hij speelde vlot h6 en g5 zodat de loper terug moest naar eigen gelederen. Daarmee kwam de zwarte koning echter erg onbeschermd te staan en toen het paard van f6 ook nog via de h-lijn achter de loper aanging voltrok zich het noodlot. De beide dames werden erbij gehaald maar toen die afgeruild waren met de bedoeling een komende aanval in de kiem te smoren bleek dat wit daarbij een toren voor was komen te staan. Bovendien stonden toen de beide witte lopers op twee belangrijke diagonalen zodat zwarts pionnen (die de koning hadden moeten beschermen) ook omgekeerd enige steun daarvan moesten ontberen. Toen ook nog zwarts tweede toren werd afgeruild was er geen redden meer aan: 1 – 0 voor De Vreede.

Peter de Vrieze begon een combinatie in het centrum die hem een toren tegen een paard kostte in plaats van de pion winst waar hij op gerekend had. Tegenstander Kees van den Nieuwendijk lachte in zijn vuistje, hij had de combinatie doorzien en een listige paardzet ingebouwd. Even later kreeg de Vrieze nog de kans via eeuwug schaak remise af te dwingen, maar hij koos voor het avontuur door op jacht te gaan naar de vijandelijke dame. Het lukte niet en Van den Nieuwendijk kon tevreden een punt bijschrijven.

Paul Greefhorst had duidelijk zijn avond niet. Nu is het toch al lastig spelen tegen Pang Yuen, maar Greefhorst gaf zijn dame weg. Nog speelde hij door, in de veronderstelling dat Yuen ook nog