Na ruim twee uur zag ik hun teamleider al zorgelijk rondlopen. Weliswaar stond Piet niet zo goed, maar Peter stond al gewonnen, en aan de meeste boden stonden onze spelers overwegend.

Piet was als eerste klaar. Tegen de sluwe Vleeskens had hij niet veel kans, werkte nog wel hard, maar verlies was onvermijdelijk.

Peter vertelde al snel dat hij eigenlijk wel goed stond. Zoiets noemen de Engelsen een understatement. In iets wat je een veegpartij kunt noemen werd zijn sterke tegenstander van het bord gezet. Hier Peter zijn verslag:

De eerste 20 zetten gingen in een zeer vlot tempo waarin ik gedeeltelijk meeging. Ik kreeg eerst een stevige aanval op de dame vleugel ( na rokade) die ik maar net kon afslaan. Vervolgens een aanval op de koningsvleugel die ik kon afslaan omdat er iets te weinig hout was om door te zetten. Het gevolg was wel dat er geen pion van mij meer te vinden was op de eerste 2 rijen. Bovendien had ik een vooruitgeschoven paard en twee torens op de open e-lijn. Met dit paard kon ik een loper slaan die hij niet terug kon slaan vanwege schaak met toren waarbij zijn dame zou vallen (dame +loper tegen twee torens) Met wanhoopsdaden probeerde hij nog terug te komen om zijn dame te redden maar dit waren weggeef zetten zodat ik rustig kon afwikkelen. Hij gaf een hand en ging naar buiten en heeft verder niets meer gezegd. Misschien vanwege het verschil in rating.
 
Kedem speelde goed op één dingetje na, hier zijn verslag: Met zwart spelend beantwoordde Kedem een Engelse opening met de Leeuw. Dit leverde in de opening een verdrukte stelling voor zwart op. Waarna er een aanval op de damevleugel kwam van wit die gepareerd werd. Na een paar stukken te hebben geruild in het centrum stonden de zwarte stukken sterker dan de witte. Dit leverde voor zwart een aanval op die niet doorbrak. Toen beide spelers nog 1 loper, 1 toren, 1 dame en 5 pionnen over hadden ontstond er een remise stelling. Echter ruilde zwart een loper tegen een toren en de dames en dacht zo winst te kunnen halen met het voordeel van een toren tegen een loper. Echter waren de witte pionnen op de damevleugel al te ver opgerukt en kon wit met een pionoffer alle zwarte pionnen die op de witte velden stonden slaan en doorlopen met 3 pionnen die al op de 6de rij stonden. Deze waren niet meer te stoppen en zwart moest opgeven.

Kees speelde een mooie partij en leek in het centrum door te drukken. Er kwam een ruil van de vijandelijke torens tegen Kees zijn dame. Nog niets aan de hand, maar Kees zijn toren bleek in het midden gevangen te zitten. Het eindspel van een dame tegen een toren en twee pionnen bleek voor Kees niet te houden.

Martin kwam wat gedrukt uit de opening en kreeg een koningsaanval over zich heen. Echt gevaarlijk was het niet, en ik kwam tot een centrum doorstoot. De computer gaf later een winnende variant, maar die had ik niet gezien. De partij eindigde in remise.

Hans bestreed de b3-opening vakkundig, en zijn tegenstander leek wat nerveus te worden. Hans veroverde een stuk, en kwam dik gewonnen te staan. Hij moest nog wel lang op zijn stoel blijven zitten, want zijn tegenstander wist niet snel van opgeven.

Bas had in een Londens systeem een lastige partij. Uiteindelijk werden de pionformatie in elkaar geschoven, zoals vaak bij het Londens. Het eindspel met ieder behalve de koning nog 7 pionnen was remise.

Sjaak was als laatste bezig. Met een toren voor een paard en een pion kwam hij niet verder. De stand was echter 3-4 voor Landau, dus ja… Als teamleider geef je de speler dan een min of meer dwingend advies op winst te spelen. Sjaak keek wat ongelukkig, maar stortte zich op zijn taak, en gaf de toren terug tegen het paard en een pion. Volgens mij was dit inderdaad de enige manier om er nog wat uit te halen. Wel riskant. Sjaak kwam een pion achter, maar had wel een kansje. Uiteindelijk bleek het toch remise.

Eindresultaat dus een 3,5-4,5 verlies, maar ik ben wel heel trots op de spelers. We hadden een grote kans om van een sterke ploeg te winnen. Alleen een beetje mazzel ontbrak

1. Aangeenbrug 1915   Moens 1915                 1-0

2. vd Graaf 1797          Arendse 1962               rem

3. Krijger 1767              Maas 1881                   rem

4. Spiegels 1678          v Hoorebeeke 1758      rem

5. Gutkind 1553              de Pooter 1812             0-1

6. de Vrieze 1476         Verschraeg 1805          1-0

7. de Vreede 1401        Vleeskens 1858            0-1

8. Bimmel 1412             Janssens 1651             0-1