Vorig seizoen won De Klimop vrij verrassend het schaakkampioenschap voor teams van basisscholen. Het was de vraag of Binnen de Veste dit jaar de titel weer on terugveroveren of niet.

Beide teams wonnen de eerste twee wedstrijden en speelden in de derde ronde tegen elkaar gelijk, waardoor Op Dreef 1 even aan de leiding kwam. In ronde vier en vijf wonnen beide teams, beide onder andere van Op Dreef 1, waardoor zij eerste plek deelden, niet alleen op basis van wedstrijdpunten, maar op op basis van bordpunten (zeg maar doelsaldo).

In ronde 6 won Binnen de Veste met 4-0 van Op Dreef 2 en de Klimop 1 met 'slechts' 2.5-1.5 van St Willebrordus 1. De titel lag daarmee binnen handbereik voor Binnen de Veste, maar in de laatste ronde wonnen zij met 'wederom slecehts' 2.-1.5 van Jan Wouter van den Doel en won De Klimom met 4-0 van Op Dreef 2.

Gelijke matchpunten en gelijk bordpunten: in het schaken is het dan gebruikelijk dat wordt gekeken naar de weerstandspunten: een score die bepaalt hoe goed de tegenstanders waren waar je tegen gespeeld hebt en met 57 weerstandspunten had de Klimop 1 dus iets zwaaardere tegenstanders gehad dan Binnen de Veste (56 weerstandspunten) en mogen zij zich dus weer een jaar lang de beste schakers van Schouwen-Duuiveland noemen.

Een verdienstelijk derde plaats was er voor Op dreef 1, die alleen van De Klimop en Binnen de Veste verloren, maar de andere vijf ronden wisten te winnen.

St. Willebrordus en Jan Wouter van den Doel kwalificeerden zich met een resp. vierde en vijfde plaats ook voor het Zeeuws kampioenschap op 16 maart in Terneuzen.

Eindstand en uitslagen

Schaaktoernooi Basisscholen 2024

83a88d6c 9153 44fa Abe8 6764dc273a7b   A52de7f3 8faa 4168 8735 3e251a2a1e54   Ac2da965 C002 49ec B599 8c3f706578e1   B2ae9e83 3eea 4237 Bbdd Bc9c21e10617   39a1b2a4 A2bc 4ec3 Ad3f 30374d52d7bd   41a45f07 F40d 48f6 Afd4 6f21d94fee5c