De uitslagen van ronde 14 van Schaakvereniging Zierikzee lachen Aloys Kersten toe. Hijzelf won waar zijn grootste concurrenten Sjaak Spiegels en Martin Krijger onderling het punt deelden. Fokko Baakman nestelde zich na een snelle overwinning nog steviger in de top-tien, naar eigen zeggen definitief!
Allen bedankt weer voor jullie inzendingen, het bundelen van jullie creativiteit is elke keer weer een feest!
Vanaf volgende week is Erik er weer.

 

Sjaak Spiegels-Martin Krijger remise

Spiegels verraste Krijger met een ongebruikelijke opening. Deze reageerde met het op wit zetten van bijna al zijn pionnen om zo een bijna onneembare vesting te creëerden. Het nadeel was weinig bewegingsruimte en een loper van de witte velden die geen kant op kon. Behoedzaam manoevrerend kreeg Spiegels een licht voordeel, maar een echte opening kon hij niet forceren. Tegen het eind van de partij opende de stelling en kreeg Krijger meer ruimte en een klein voordeel, maar was toch tevreden met de remise die Spiegels aanbood.

Ernst van de Beek-Aloys Kersten   0-1

Van de Beek hikte al een tijdje tegen de top vijf aan, maar de partij tegen Spiegels vorige week die moest bewijzen dat hij daar ook thuishoort ging niet zoals gehoopt. Deze week, tegen Kersten, kreeg hij een herkansing om het een topspeler lastig te maken. Het werd een intense pot die alles in zich had. Tijdsdruk, een vroege dame ruil en veel tactisch gemanoeuvreer. Aan het eind moest Van de Beek toch wederom het hoofd buigen.

Mark Twain zegt, er zijn leugens, grove leugens, en er is statistiek. In het geval van de pot van Van de Beek tegen Kersten zijn statistieken toch veelzeggend. Met een nauwkeurigheid van 81.2% voor van de Beek en 83.6% voor Kersten over 60 zetten is duidelijk dat de spelers elkaar niet veel ontliepen. Beiden hadden 3 fantastische zetten en één blunder. 25 keer de beste zet voor Kersten tegenover 23 voor Van de Beek, 4 fouten voor van de Beek tegenover 3 van Kersten vertellen het subtiele, maar dodelijke krachtsverschil. Wie echter naar het spelverloop kijkt ziet een dominant zwart en een wit die meerdere malen zich terug weet te vechten.

Nadat de openingsrook was opgetrokken stond er een klassieke gesloten Catalaan op het bord. Wit verdedigde de Dxc4 met een onfortuinlijk Pa3, waarop zwart nogmaals de gelegenheid gaf de C pion terug te winnen door te blunderen met Pd5. Het cadeautje werd door wit niet uitgepakt waardoor de c-pion met b6 stevig verankerd werd. De evaluatie geeft hier een 1.3 voordeel aan zwart, een voordeel die zwart in de 15 zetten erna langzaam uitbouwde. Rond zet 25 begon wit aan een comeback die ingeluid werd door de fout 25... Td7, waar zwart eigenlijk Td8 had moeten spelen. Wit maakte gebruik van een paar missers van zwart en wist de positie na een toren uitruil met 30 Lxc6 te egaliseren. Lang mocht dit echter niet duren want het nemen van de pion (35. Lxh7) bleek een vergissing. Weer moest wit in de achtervolging, en weer wist wit het schip te rechten na de misser 37...Txa2 van zwart. Een grote blunder van wit (41. Kd3) bracht zwart in verwarring waardoor hij niet van de fout kon profiteren. Het mocht voor wit echter toch niet baten. Een aangeboden torenruil door zwart werd door wit niet goed afgehandeld en na 49.Kxd3 was het einde nabij. Van de Beek moet pas op de plaats maken en naar onder kijken, waar veel goede spelers aan zijn kuiten beginnen te knagen.

 

Kees vd Nieuwendijk-Marnix den Boer   1-0

Den Boer met zwart beantwoordde de opening met een gambiet. Dat is een pionoffer in ruil voor het initiatief. Wit sloeg de pion en ging hem niet een twee drie teruggeven. Dit leverde zwart ontwikkelingsvoordeel op en een sterke aanval op de witte koningsvleugel. Wit pakte de lange witte diagonaal met  zijn dame wat naast een aanvulling op zijn verdediging, ook een aanval gaf op zwarts pionnen aan de andere kant. Net als grootmeester het doen, gaf ook Den Boer niet om een pionnetje meer of minder en zette zijn aanval door met een toren op de witte stelling. In tijdnood deed zwart niet de goede voortzetting wat uiteindelijk een kwaliteit en stuk kostte. In de analyse bleek als hij wel all-in was gegaan met zijn toren, dat wit heel beroerd zou komen te staan en uiteindelijk misschien wel had moeten opgeven…

Fokko Baakman-Paul Greefhorst 1-0

Greefhorst kwam niet goed uit de opening. Na een iets te optimistische aanval van hem wist Baakman hem niet alleen terug te dringen, maar werd Greefhorst ook     ook nog eens gedwongen zichzelf helemaal op te sluiten zodat hij geen kant op kon. Meedogenloos zette Baakman de aanval in waarbij hij de toren opgaf voor een dame, maar Greefhorst voorkwam dit door snel op te geven.

Ben van der Weste-Dick Doeswijk 1-0

Doeswijk is buiten het schaakbord om een uiterst vriendelijk persoon, maar eenmaal achter het bord verandert hij. Nog niet één partij van hem verzandde dit seizoen in een gelijkspelletje. Doeswijk gaat voor alles. Of niets. Tegen Van der Westen leek de stelling na de opening dicht te slibben, maar Doeswijk brak hem resoluut open. Alleen was het de witspeler die de kansen kreeg. Met een gemeen vorkje en een solide matdreiging haalde Van der Westen het punt binnen. Weer geen remise…