Het kan verkeren. Een beroemde uitspraak van de middeleeuwse dichter Bredero geldt natuurlijk ook voor de schaakwereld. Dat dacht ook Martin Krijger na de zesde ronde in de Zierikzeese schaakcompetitie. Vorige week nog kwam hij toch een beetje chagrijnig thuis na zijn nederlaag tegen Sjaak Spiegels, nu was hij een stuk vrolijker. Zelf won hij van Kees van den Nieuwendijk, en Marnix den Boer en Spiegels deelden het punt na een zware partij. Krijger staat nu weer aan kop, maar voor hoe lang? Volgende week wacht hem de confrontatie met Paul Greefhorst, die na een opmerkelijke opmars nu al vierde is op de ranglijst.

Het B team speelde tegen het B team van De Zwarte Dame uit Kruiningen.

Paul Greefhorst offerde tegen Gayan den Hollander meteen in de opening zijn d-pion. Gayan nam de pion, krabbelde terug en verloor een lopen. Paul kreeg daardoor iets meer ruimte en wist na een aanval de dames af te ruilen met een kwaliteitswinst. Met een volle toren voor wist Paul de partij met winst uit te spelen

Marco Vieveen op bord speelde ook een gelijkmatige partij tegen Leon Zweedijk. In het eindspel kwam hij twee kwaliteiten voor, maar Leon wist zijn aanval met mat af te ronden.

Erik de Vrieze en Klemen Pernat Susek hadden in het eindspel beide matdreigingen, maar Erik wist op geraffineerde wijze Klemen in een hoek vast te zetten waarna deze of zijn dame moest ruilen tegen een toren of zijn eigen toren zou verliezen. Klemen gaf daarna op.

Fokko speelde een gelijkmatige partij tegen Marco Baars. Hoewel het eindspel in stukken gelijk liep, kreeg Marco meer mogelijkheden een pion door te schuiven om te kunnen promoveren. Fokko wist dit te pareren en bood remise aan, maar Marco ging voor de volle winst om de score gelijk te kunnen trekken. Het werd dus een lange partij van 75 zetten voordat Fokko uiteindelijk de laatste torens kon ruilen en beiden alleen nog een pion hadden waar de andere niet bij kon komen. Remise en winst voor het B team van Zierikzee.

In het middenspel had Marnix den Boer een groot ruimte voordeel tegen Sjaak Spiegels. Toen maakte hij een fout door met zijn dame de vluchtwegen van zijn loper af te sluiten. Spiegels zag dit en viel direct de loper aan. Omdat de loper niet meer te redden was ruilde den Boer deze tegen twee pionnen. Met dit kleine voordeel probeerde Spiegels de stelling te vereenvoudigen door stukken te ruilen. Dit lukte en hij wist ook nog twee pionnen te winnen. Met een paard voorsprong ging hij het eindspel in. Hier moest hij echter concluderen dat den Boer alles onder controle wist te houden. Beide hadden ook nog een loper maar die stonden beide op een andere kleur. Zou Spiegels naar voren gaan dan kon den Boer met zijn koning pionnen opruimen en promoveren. Er zat dus niet meer in dan remise ondanks het extra paard.

Martin Krijger met wit en Kees van den Nieuwendijk speelden een Siciliaan waarbij Krijger iets vrijer stond en een beter ontwikkelde stelling had. Maar de dame van Van den Nieuwendijk stond in de buurt van zijn koning wat hem een toch onprettig gevoel gaf. Hij speelde een paard weg zodat beide dames “elkaar aankeken”. Blijkbaar zat de dame van de zwartspeler in een arrogante bui en had dit niet in de gaten. Zwart reageerde niet en de witte dame sloeg de zwarte waarop Van den Nieuwendijk opgaf.

Dick Doeswijk speelde met wit tegen Tim Fierens. Doeswijk koos in de opening voor een rustige opbouw van zijn stelling. Fierens kon enkele lichte dreigingen in het spel brengen, maar Doeswijk pareerde die zonder al te veel problemen. Na verloop van tijd dacht Doeswijk zijn dame in Fierens’ rokadestelling te kunnen manoeuvreren. Hierdoor kwam ze echter buitenspel te staan, waardoor de aanval van Fierens op Doeswijks rokadestelling te sterk werd. Geconfronteerd met de keuze tussen mat of dameverlies gaf Doeswijk zich gewonnen.

Na de eerste zetten kreeg Robert Beth een andere Scandinavische variant voorgeschoteld dan hij verwacht had. Het was de variant waar Jac Weeland een complete studie van gemaakt heeft, heel gecompliceerd en agressief. Beth raakte na enkele zetten het spoor bijster en speelde zijn dame naar f3, waar zij niet goed stond. Weelands probleem was nu wel even om het goede antwoord te vinden, maar dat lukte na enig gepeins en hij zette de slotaanval in met winst tot gevolg.