Ben Snethorst is, als hij de witte stukken aanvoert, bijna onoverwinnelijk, maar met zwart gaat het niet altijd even makkelijk. Ook nu met zwart tegen Sjaak Spiegels had hij het moeilijk. Snethorst verdedigde zich met “De Zwarte Leeuw”, een in Sliedrecht uitgedachte opening waarbij zwart meestal een forse aanval op de koningskant onderneemt. Snethorst echter viel ook nog een keer op de andere vleugel aan. Spiegels ging er eens goed voor zitten. Met al zijn ervaring voelde hij aan dat zoveel aanvalsgeweld de zwarte stelling ook kwetsbaar zou maken. Hij vond de juiste zetten en dwong Snethorst uiteindelijk tot opgave.

 

Kees Bimmel speelde een soortgelijke opening als Snethorst maar zette zijn stelling minder agressief op. Het nadeel was echter dat hij een beetje vast kwam te zitten en toen hij wat meer naar voren kwam kreeg Martin Krijger de ruimte om een zwakte in de vijandelijke stelling onder vuur te nemen. Het leverde Krijger een pion op met een betere stelling. In een poging het tij te keren offerde Bimmel een paard maar daar kreeg hij uiteindelijk niets voor terug. Na nog een paar zetten gaf Bimmel op.

 

In een gesloten dame-gambiet won Kees van den Nieuwendijk een kwaliteit tegen Kim Fierens. Fierens investeerde daarna nog een kwaliteit om het initiatief te krijgen maar Van den Nieuwendijk hield zijn stelling gesloten. Fierens, die altijd vol creatieve ideeën zit, offerde daarop een paard in een poging de vijandelijke dame te vangen, maar ook dit werd door zijn tegenstander doorzien. Toen was echt alle dreiging uit de stelling en Fierens gaf op.

 

Marnix den Boer had er zin in en opende al snel de stelling om een paard te offeren. De koningsstelling van Peter de Vrieze lag in gruzelementen. Deze liet zich niet kisten en wist de dame van Den Boer te vangen, hoewel dit wel ten koste ging van een toren en twee paarden. Later kwam de stand weer gelijk toen Den Boer nog een loper verschalkte. Uiteindelijk kwam, na al het stukkengeweld, de beslissing van het zwakste stuk. Een pion van Den Boer was op weg naar promotie en De Vrieze kon het kleine ding niet meer stoppen waarna hij opgaf.

 

Mark van Rooten won na de opening een pion die Eric Bouman later weer terug veroverde. Daarna toonde Van Rooten zijn diep strategisch inzicht door zijn pionnen precies goed neer te zetten. Nadat de meeste stukken geruild waren kreeg Van Rooten een sterke vrijpion die op weg naar promotie niet meer te stoppen was. Bouman zag het in en gaf op.

 

Na een aanvankelijk rustige opening liet Pieter-Jan van Strien de vlam in de pan slaan. Tegenstander Frans Nijman besloot eerst eens heel goed na te denken hoe hij de komende stukkenruil aan zou pakken en reageerde anders dan Van Strien verwacht had. Het leverde hem een loper plus twee pionnen op. Na nog enige tijd doorspelen gaf Van Strien op.

 

Paul Greefhorst forceerde al vroeg een dameruil. Hierdoor kon Dick Doeswijk zijn koning niet meer rokeren en bleef blootgesteld aan de vele aanvallen van Greefhorst, die al spoedig een loper won. Doeswijk echter maakte een dreigende indruk waarop Greefhorst zelf een loper kwijtraakte. Uiteindelijk kwam Greefhorst toch als winnaar uit het gevecht en accepteerde de gelukwensen van Doeswijk met veel plezier.

 

Het viertal van Zierikzee A verloor op bezoek bij Het Witte Paard uit Sas van Gent met 3,5-0,5 en is nu vrijwel zeker van degradatie uit de Zeeuwse 1e klasse. Ben Snethorst redde de eer met een remise.

 

Lijstaanvoerder in de Zeeuwse 3e klasse Zierikzee B kwam op bezoek bij Oostkapelle niet verder dan een puntendeling door overwinningen van Peter de Vrieze en Frans Jansen. Het team blijft koploper en maakt een goede kans te promoveren. Er rest nog één match, thuis tegen Middelburg C.