De tweede ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Zierikzee leverde een aantal aardige partijen op. In een corona-veilige opstelling werden zeven partijen gespeeld waarvan enkele spectaculair waren.

In de opening kwam Peter de Vrieze wat in de verdrukking tegen Sjaak Spiegels. De Vrieze zijn zwartveldige loper bleef ingesloten binnen de zijn eigen pionnenketen. Door centrumpionnen te ruilen wist hij ruimte te maken voor deze loper. Dit ging wel ten koste van de pionnenstructuur. Er stond nu een pion geïsoleerd in het centrum. Spiegels ging deze pion met veel materiaal aanvallen. In de verdediging vergiste de Vrieze zich en gaf een pion weg. De geïsoleerde pion wist Spiegels ook nog te veroveren, maar deze werd later teruggewonnen door de Vrieze. Echter was het uiteindelijk eindspel met een pion minder verloren.

Paul Greefhorst offerde al op de derde zet zijn loper tegen Martin Krijger. Op veld f7, dan weet een schaker wel hoe laat het is. Krijger nam de loper met zijn koning waarop de dame van Greefhorst ten tonele verscheen. “Kannietgoedzijn” dacht Krijger en verjoeg de dame even later met een loperzet. Waarop Greefhorst met een bescheiden glimlach met een paard schaak gaf. Krijger dacht hierop lang na en besefte dat hij verloren stond. Verschrikkelijk verloren. Maar omdat je moeilijk thuis kunt komen met de mededeling dat je al na een half uurtje opgaf, speelde hij door. Hierop maakte Greefhorst de fout de loper van Krijger met zijn dame in plaats van met zijn paard te slaan. Daarna deed hij een overbodige verdedigende zet waarop Krijger een tegenaanval kon opzetten. Er was toen een vechtstelling ontstaan met kansen voor beiden. Maar toen Greefhorst ook nog zijn dame weggaf was het uit. Nul-nul zou eigenlijk de beste uitslag voor deze partij zijn…

Als gewoonlijk met wit opende Frans Jansen met zijn Londens Systeem. Tegenstander Dick Doeswijk, onder de indruk van de roem die Jansen zich met deze opening verworven heeft, trok zich steeds meer terug. Jansen dwong een voor hem gunstige ruil af van een paard en een loper tegen twee torens. Doeswijk stond nu wel een beetje achter maar met de hem zo kenmerkende alertheid bleef hij loeren op die éne kans die altijd wel komt. En ja hoor, Jansen was niet helemaal geconcentreerd en zag een paardvork over het hoofd. Het kostte hem zijn dame en de partij.

In een mooie Siciliaan zette Tim Fierens met twee torens een aanval op de c-lijn op. Bij een afruil dacht tegenstander Kees van den Nieuwendijk hem een zwakke dubbelpion te bezorgen maar Fierens zette de aanval door zonder eerst een stuk terug te nemen. Van den Nieuwendijk verzonk in diep gepeins maar vond uiteindelijk de weerlegging, wat hem stukwinst opleverde. Fierens zette zijn aanval toch nog door, hopend op mat of pat. Maar Van den Nieuwendijk maakte geen fouten en trok de winst naar zich toe.

In een Franse partij kwam Coen Hennipman goed uit de opening en kon Jac Weeland pas op de 15e zet een beetje druk uitoefenen. Na een fout van eerstgenoemde verloor hij een stuk en kon Weeland de partij in zijn voordeel uitschuiven.

Er werd lekker speels geopend en Marnix den Boer won een kwaliteit. Chris van Eldik had daardoor de mogelijkheid op een tegen aanval op de koningsvleugel. Maar die bleef uit tot opluchting van Den Boer waarna deze rustig zijn partij naar winst kon schuiven.