Het was weer een druk schaakweekend. Zaterdag verloor ZSC van Landau 1. Op maandagavond wwas het de beurt aan de viertallen. Zierikzee A won in Kruiningen met 4-0 bij De Zwarte Dame C. En in Zierikzee won het B-team met 3-1 van het C-team. Verder was er natuurlijk nog de interne competitie waarin Marnix goede zaken deed en nu derde staat.


Na de zware nederlaag met ZSC afgelopen zaterdag was het goed voor het zelfvertrouwen De Zwarte Dame C te verslaan met 4-0. En dat mocht ook wel gezien het ratingverschil, zo’n 250 punten. Sjaak was het eerst klaar. Na een degelijk opgezette Italiaanse opening veroverde hij rustig meerdere voordeeltjes en gaf zijn tegenstander slechts één keuze: opgeven! Martin kreeg tot zijn verrassing een Draak voorgeschoteld. Toen zijn tegenstander een paar keer een goede voortzetting miste kreeg hij sterk voordeel. Maar de beslissing viel toen de Kruininger zijn dame weggaf. Kees bouwde rustig aan een overwicht. Het duurde wel lang maar hij nam geen risico in de wetenschap dat de overwinning toch wel kwam. Ben had een poosje nodig om er aan te wennen dat hij zwart had. Hij had zich geestelijk anders voorbereid. Maaar toen hij eenmaal bezig was liep het des Ben’s. Hij won een loper en combineerde zodanig naar winst dat zijn tegenstander zich later beklaagde. Ben stond volgens hem positioneel minder maar hij is tactisch zo sterk!


Het B-team speelde extern tegen het C-team. Paul Greefhorst speelde op bord 1 tegen Eric Bouman en wilde graag revanche voor het verlies van vorige week tegen hem in de interne competitie. Paul opende scherp en wist op de 8e zet Eric te dwingen een koningszet te doen en daarmee de stelling van hem te ondermijnen. Beide spelers zagen zich geconfronteerd met een door de dame op de koning gepende pion. Eric profiteerde meteen van een fout vervolg van Paul en kon met een paardaanval de dame van Paul terugdringen. Na afruil van de dames leek Eric beter te staan, maar Paul dreigde met zijn loper de koning vast te zetten en in het vervolg maakte Eric een kostbare fout waardoor Paul met twee paarden mat kon geven. Op het 2e bord ging de partij tussen Kees Bimmel en John van Dalsen lang gelijk op, totdat Kees bij het eind van het middenspel eerst twee torens op een lijn kreeg en later nog een dame op dezelfde rij kreeg. Dit was voor John niet meer te verdedigen. Peter de Vrieze (zwart) won van Frans Nijman, die lange tijd met een stuk achter de zaak redelijk wist te redden, maar toen Peter dameruil forceerde om een vrijpion alle ruimte te bieden gaf Frans op. Fokko Baakman speelde tegen Erik de Vrieze. Ook deze partij ging lang gelijk op, maar Fokko had het initiatief. In het eindspel met beiden 1 toren had Fokko 3 pionnen voorsprong en dwong Erik tot overgave.


In de interne competitie won Wim van den Waarsenburg in een snelle partij van René van Rikxoort. Wim dreigde een geplande rokade van René te verstoren en René voorkwam dat, maar wel ten koste van een stuk. Na nog wat foutjes gaf René op.

Johan van de Velde speelde tegen Herman Knop. Hoewel de partij lang gelijk opging trok Johan toch aan het langste eind.

De Spannendste Partij van Blunders was tussen Frans Jansen en Chris van Eldik. Na een thriller van een opening (konings-indisch, kopet variant) besloot Chris tot een zeer riskante afruil die hem de dame kostte. Wit stond met dame, 2 toren, paard en 6 pionnen tegen het zwarte legertje van 2 torens, loper, paard en 7 pionnen. Chris verzon echter een sluwe list: wit, blind van de overwinningsroes trapte Frans er vol in, verloor een toren en gaf van schrik zijn dame weg! Met 6 pionnen tegen twee torens zat er voor Frans niets anders op dan overgeven.

Marnix speelde met zwart een agressieve opening tegen Jan Heiligers om zo sneller te kunnen ontwikkelen. De partij ging gelijk op tot aan de korte rokade van wit en de lange van zwart. Wit verzwakte zijn koningsvleugel door g4 te spelen en toen Jan ook nog eens zijn paard weg blunderde gaf hij op.

Pieter Jan van Strien wist in de opening grote druk te zetten op de zwarte stelling van Jac Weeland. Jac kwam er echter goed uit en stevende af op de winst. Echter, een blunder kostte Jac een toren en gaf wit weer alle kansen. Pieter Jan maakte echter een foutje waarna een pat ontstond.

Mark van Rooten en Piet de Vreede speelden een lange partij waarbij Piet remise voorstelde, maar Mark wilde nog doorspelen. Met beide nog een toren, een paard tegen een loper en 5 pionnen zat er nog veel in, maar terwijl Piet debatteerde over de remisestelling viel zijn vlag en ging de winst naar Mark.